Promotors de la iniciativa

Biciclot SCCL

EXPERIÈNCIA 1

Biciclot SCCL i el BiciHub Barcelona

Biciclot és una cooperativa de treball associat sense afany de lucre creada el 1994 fruit d’una proposta d’autoocupació. Provenen de l’activisme ecologista dels anys 80 i d’agrupar-se uns aficionats a la bici amb diferent formació i experiència. Van créixer com a associació fins que es van professionalitzar i transformar en cooperativa al 1994.

Afirmen que “Volem canviar el món a coop de pedal!!!”, ja que per a elles i ells la bicicleta és una eina per transformar el que ens envolta, i amb aquesta finalitat treballen adreçant-se als diferents públics i en diferents àmbits. Ofereixen un espai de participació i formació amb cursos i serveis oberts a les persones que s’estimen la bici.

Són pioners a Barcelona en la promoció de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport urbà, però alhora també com a eina de transformació social, utilitzant-la per facilitar l’aprenentatge a les escoles i per a la inserció sociolaboral.

El compromís social de Biciclot està present en les diverses xarxes, moviments socials i entitats en què participen: Xarxa d’Economia Solidària, Pacte per la Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Consell de Mobilitat de l’AMB,

Consell de Coordinació Pedagògica (IMEB), Taula Eix Pere IV, Gremi de Bicitours, Federació de Cooperatives, Taula del Tercer Sector Social, Coop57, Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, En Bici Sense Edat (moviment social intergeneracional), Cooperativa d’Empreses Catalanes de Missatgeria i Paqueteria, Coordinadora Estatal d’Entitats i Empreses de Formació en Ciclisme Urbà, etc.

El BiciHub és un nou equipament de la ciutat de Barcelona que es dedicarà a la mobilitat sostenible en bicicleta i a la promoció de l’Economia social i solidària.

La cooperativa Biciclot ha traslladat la seva base d’operacions, que es trobava al carrer de la Verneda, a Can Picó, l’edifici històric situat al carrer de Pere IV, 58, que forma part del patrimoni industrial del Poblenou. Amb la inauguració de la nova seu de Can Picó, el futur BiciHub Barcelona (un projecte que serà un focus de dinamització de la mobilitat sostenible i l’Economia social i solidària) ja està un pas més a prop de fer-se realitat. El nou equipament és un exemple del treball conjunt entre el cooperativisme, la ciutadania i l’Ajuntament de Barcelona per tirar endavant un model alternatiu de mobilitat i d’economia.

Missió del BiciHub Barcelona

La missió del BiciHub és ser un equipament de proximitat, de barri i de ciutat, dedicat a la mobilitat sostenible en bicicleta i a l’Economia social i solidària. Ser un centre incubador d’idees, de projectes i d’aliances, encaminats a la implementació de la mobilitat sostenible mitjançant el model cooperatiu i el teixit social; a partir de processos d’intercooperació; per engegar i coproduir projectes de recerca amb centres universitaris, administracions, altres empreses i els col·lectius probici, tant catalans com de la resta de l’Estat, així com d’internacionals. Treballar pel benestar de les persones amb més vulnerabilitat, generant processos d’empoderament individual i col·lectiu, mitjançant el desenvolupament competencial personal i professional.

Línies estratègiques

circulos.jpg

Àrees d’activitat del BiciHub Barcelona

L’equipament BiciHub Barcelona, un cop que acabi l’última fase de les obres i estigui a ple rendiment, albergarà una escola-taller de mecànica de bicicletes, amb activitats de formació i inserció sociolaboral; projectes de promoció de l’ús de la bici amb usuaris, escoles i instituts, i, finalment, serveis i activitats de recerca i estudi sobre la bici i la mobilitat. Concretament les activitats s’emmarcaran en els projectes següents:

  • Espai Rebiciclem: àrea dedicada a la mecànica de la bicicleta amb activitats productives, d’inserció i de respecte al medi ambient mitjançant la valorització de residus.
  • Formació i inserció sociolaboral: formació relacionada amb el món de la bicicleta (mecànica, conducció i circulació) i amb el món professional, oferint itineraris i formació prelaboral per fomentar la inserció laboral de les persones en el sector professional de la bicicleta.
  • Ves en bici: àrea educativa i de lleure amb l’objectiu de promocionar la bicicleta ensenyant a infants, joves i adults com usar-la de manera respectuosa i segura a la ciutat.
  • Observatori de la bici-mobilitat: eina que articula una visió crítica i alhora constructiva de les polítiques locals/municipals i supramunicipals, amb relació a la potenciació en l’ús de la bici a nivell quotidià; des d’una esfera externa a la governança.

Imatge d’una formació al taller de Can Picó. (Biciclot)

Recuperació del patrimoni industrial del Poblenou en el marc de la promoció i la difusió de l’Economia social i solidària

Can Picó és un edifici industrial del Poblenou en desús des del 2007, una antiga nau industrial. Aquest edifici històric industrial, Can Picó, situat al Carrer Pere IV, 58, propietat de Miquel Picó, construït l’any 1907, ara catalogat com a Bé d’Interès Urbanístic (Nivell C) Patrimoni Industrial del Poblenou, va ser utilitzat com a despatx i magatzem per a diferents materials, com ara carbó o terres refractàries. Després d’uns quants anys en desús, al 2007 va passar a ser de propietat municipal i va continuar en desús, sofrint vandalismes i diferents ocupacions, fins que al 2015 l’Ajuntament el va cedir a la cooperativa Biciclot per un període de trenta anys, fent-se càrrec de l’obra de rehabilitació.

Nou equipament de la ciutat

En la primera fase de l’obra s’han adequat els espais d’oficines, les aules formatives, el magatzem i els tallers mecànics. D’aquesta manera, al novembre de l’any passat Biciclot va traslladar la seva activitat social a la nova seu del Poblenou.

La rehabilitació interior de l’edifici fabril de Can Picó s’està duent a terme amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, i es preveu que s’acabi al setembre del 2018 amb un pressupost d’1,1 M d’euros dels 0,8 M dels quals han estat subvencionats. Quedarà l’última fase d’obres de rehabilitació de la façana, que Biciclot té previst de dur a terme en una tercera fase, amb un pressupost de 0,2 M d’euros.

Imatge de les obres de restauració de l’edifici Can Picó. (Biciclot)

Paraules clau
#MOBILITAT SOSTENIBLE #INTERCOOPERACIÓ #INSERCIÓ SOCIOLABORAL #COOPERATIVISME #INNOVACIÓ SOCIAL