Promotors de la iniciativa
  • Gimnàs Social Sant Pau SCC
  • Ajuntament de Barcelona
  • Casal d’Infants del Raval
  • Generem
  • ACATHI i la Casa de Recés
  • Espacio del Inmigrante 
  • Sindicat Popular de Venedors Ambulants
EXPERIÈNCIA 4

Salvem el Gimnàs Social Sant Pau

Gimnàs Social Sant Pau SCCL – 75 anys fent barri

El Gimnàs Sant Pau, tota una institució social i esportiva al Raval de Barcelona, s’ha salvat del desnonament i el tancament gràcies a un acord amb el districte de Ciutat Vella i la família propietària de la finca que ocupa, que permet als mateixos treballadors la gestió del centre.

L’ara ja cooperativa Gimnàs Social Sant Pau SCCL és qui gestiona el poliesportiu de la Ronda Sant Pau 46, un històric del barri amb 75 anys d’història i que actualment dona feina a 17 famílies.

El 7 d’abril del 2017 es va anunciar l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona, la família Samaranch Viñas –propietària de l’immoble on s’ubica el centre– i la cooperativa que gestiona el Gimnàs Social Sant Pau, que permetrà al centre esportiu continuar desenvolupant activitats socials i esportives.

Després de quatre mesos de negociacions, finalment es va arribar a un acord perquè la cooperativa de treballadores Gimnàs Social Sant Pau SCCL pogués continuar gestionant l’espai, almenys durant els pròxims tres anys i sis mesos, a canvi de l’abonament d’un lloguer. La intenció de la família Samaranch era fer-les fora per impagament el mes de gener, però la propietat va renunciar als 24.000 euros del deute que acumulava el projecte, i la resta –al voltant d’uns 16.000 euros– haurien de ser abonats abans del mes d’abril. Per aconseguir aquesta quantitat les treballadores van obrir campanyes de micromecenatge.

L’acord signat per totes tres parts també inclou la compra del bloc de sis plantes –ubicat al número 10 del carrer Reina Amàlia i que correspon a la part de darrere del gimnàs– per part de l’Ajuntament de Barcelona, que pagarà 1.150.000 euros i el destinarà en la seva totalitat a habitatge social. Aquesta era una de les principals demandes de la campanya Salvem el Sant Pau, ja que la compra d’aquest bloc per part de l’Ajuntament era una oportunitat única per combatre la gentrificació i la constant expulsió del veïnat que viu al barri, a canvi d’augmentar el parc d’habitatge públic de lloguer social.

Tot i que l’Ajuntament finalment no ha exercit la compra de l’edifici ubicat al número 46 de la Ronda Sant Pau –on s’ubica l’entrada del gimnàs– per l’elevat preu que demanava la família Samaranch, sí que s’ha assegurat el dret de tanteig i retracte, que li permet tenir una prioritat de compra en cas que la propietat volgués vendre l’edifici.

Un gimnàs social, cooperatiu i obert a la diversitat

Facebook. @SantPauEsportClubBCN

Des que van assumir la gestió del centre, la cooperativa va començar a prendre mesures per ajustar-se a les necessitats concretes de les veïnes del Raval. Es van adaptar uns vestuaris per a persones trans, s’ampliaren els horaris del centre durant el Ramadà, es va donar la possibilitat d’apuntar-se a persones sense papers o es deixen dos mesos de carència per a la gent que no pot pagar, a més d’adaptar-se en cas de continuar sense poder fer-ho.

Aquesta acció social és visible amb les més de 700 persones que han utilitzat el centre de forma gratuïta durant el darrer any, moltes mitjançant convenis formals amb altres entitats del barri, com ara el Casal d’Infants del Raval, l’ACATHI (Associació Catalana per a la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants), Generem! (Associació Trans de Barcelona), la Casa de Recés, etc. També amb acords més informals, com els que han obert darrerament amb l’Espacio del Inmigrante o el Sindicat Popular de Venedors Ambulants.

L’Enrique, un usuari, explica que per exemple ell va rebre classes gratuïtes de repàs de matemàtiques –per part d’un altre usuari– per poder accedir a un curs de formació: “El Sant Pau és molt més que un gimnàs. Aquí som una família i tothom s’ajuda amb el que pot. A més, si no pots pagar, com és el meu cas ara mateix, ho podem parlar i s’adapten a les meves necessitats en cada moment”.

La veu dels cooperativistes amb més de 25 anys de treball

“Un altre cop ens toca lluitar. Ho hem fet cada dia que hem apujat la persiana des de fa cinc anys. Ser al Raval dona caràcter, el mateix que vam fer servir fa quatre anys per quedar-nos la gestió del Sant Pau juntament amb els seus deutes”.

Treballadors i treballadores que feia més de vint-i-cinc anys que treballaven en el projecte van agafar les regnes, abandonades pels propietaris, que van preferir deixar un llegat descapitalitzat per la compra d’actius mobiliaris i ple de deutes.

L’equip de treballadores va decidir crear una cooperativa sense ànim de lucre –constituïda el juliol del 2016– i centrar-se a pagar els sous i els consums –llum i aigua– abans que el lloguer. “Vam demanar ajuda al moviment cooperativista i ara tenim un pla de viabilitat extern que confirma la viabilitat del projecte”.

La campanya i el projecte #HabitemElSantPau

Convençuts i convençudes que l’habitatge públic als barris gentrificats és una emergència, creuen que és necessari respondre a l’expulsió de veïnes amb polítiques decidides d’accés a l’habitatge, però aquestes polítiques no han d’estar adreçades només a les persones més desafavorides: l’habitatge públic no és només habitatge social.

El projecte HabitemElSantPau té com objectiu evitar l’expulsió de les veïnes del barri mitjançant la construcció d’habitatge social (projecte mixt de cooperativa d’habitatge i pisos reservats a col·lectius exclosos o en risc) i assegurar la pervivència de la tasca social que duu a terme actualment el Gimnàs Sant Pau.

I amb aquest objectiu, inicien una campanya de recollida de signatures, que compta amb la participació de la ciutadania del barri. Tota la informació es troba en aquest espai web:

http://www.habitemelsantpau.org/

Projectes de futur

Amb la signatura del nou acord de lloguer, es pensa a engegar nous projectes socials destinats al barri:

  • Una activitat de boxa amb menors tutelats
  • Un projecte amb el centre de salut Pere Camps per incloure persones que pateixen aïllament social
  • Un projecte de defensa personal per a dones i LGTBI

L’objectiu és salvar un espai de la gent del barri, per a la gent del barri, salvant-lo de l’amenaça de l’especulació immobiliària. Salvar el Sant Pau és sumar a la lluita per tornar els barris als veïns i veïnes.

Paraules clau
#MICROMECENATGE #COOPERATIVISME #Diversitat #Acció Comunitària #Especulació Inmobiliaria