BRÚIXOLA PER

Conèixer

RECURS DIDÀCTIC RD1

Com consumir de manera responsable

Autoria
Barabara Educació SCCL
Data de publicació
Desembre 2017

Breu descripció

Aquest recurs està destinat a aquelles persones i col·lectius que vulguin conèixer quines experiències d’Economia social solidària (ESS) tenen al seu entorn amb vista a consumir els seus productes i serveis o a participar-hi de manera activa. Aquest recurs ens permetrà conèixer no tan sols aquestes iniciatives, sinó quins criteris compleixen per ser considerades projectes d’ESS.

Objectius d’aquest recurs

  1. Conèixer els projectes d’ESS del nostre entorn
  2. Conèixer els criteris que fan que aquestes iniciatives es considerin d’ESS
  3. Trobar opcions a les pròpies necessitats de consum responsable

Continguts que es treballen

  1. Consum responsable
  2. Criteris per analitzar les iniciatives amb mirada d’Economia social i solidària
Per anar obrint boca

Visualitza aquest vídeo:

https://www.youtube.com/watch?v=RLYpDr_mn-k

Reflexiona amb relació a:

  • Què consumeixes actualment i què podria tenir una alternativa en el marc de l’Economia social i solidària (ESS)?
  • Fins a quin punt tens ganes d’involucrar-te en el món de l’ESS?
Entrem en aquest món?

Abans d’entrar en els enllaços que hi ha a continuació, planteja’t quins deuen ser els criteris que es tenen en compte a l’hora de considerar que una iniciativa forma part de l’economia social i solidària.

Pam a Pam identifica 15 criteris que permeten analitzar la triple sostenibilitat de les iniciatives: la sostenibilitat i cura de l’equip o la comunitat, l’impacte social d’aquestes en el seu entorn i l’impacte ambiental. T’atreveixes a definir-los?

Ara sí, mira aquests enllaços. Tots dos expliquen els 15 criteris que Pam a Pam té en compte, així que pots triar si prefereixes veure’ls en un vídeo o per escrit, o totes dues coses:

https://www.youtube.com/watch?v=2a3qkWxoKvI

  • http://pamapam.org/ca/criteris/

Reflexiona: què et semblen? Algun criteri t’ha sorprès? Per quin motiu?

Descobreix

Ja estem a punt per descobrir quines iniciatives hi ha a Catalunya. En primer lloc, seria bo que dediquessis una bona estona a recórrer el mapa de Pam a Pam: http://pamapam.org/ca/

Tria i remena. Cerca per categories. Per model. Per àmbit. Per zones. En definitiva, descobreix segons els teus interessos. Aquest mapa està en construcció constant, així que encara no hi són totes les iniciatives, però et permet tenir una primera visió global.

Actua

Ja per acabar: i tu, vols canviar la teva cistella? Vols implicar-te? És el moment de tornar a les reflexions que has fet a l’inici i buscar les que per àmbit o per proximitat t’interessin. Ara cal sortir al carrer, conèixer-les de prop, imaginar-t’hi i implicar-t’hi.

El que passi a partir d’ara és a les teves mans.

Recomanacions per a la seva aplicació

Proposta pensada per a persones que vulguin consumir d’una manera diferent o implicar-se en alguna iniciativa. També es pot adaptar a grups o col·lectius que puguin fer aquest procés de reflexió-acció en grup.

Paraules clau
#CONSUM RESPONSABLE #ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA
Experiències

Aquest apartat de la maleta inclou sis experiències que permeten visibilitzar iniciatives d’Economia social i solidària i d’Innovació social a Barcelona. Les experiències s’emmarquen en diferents camps d’actuació, de manera que permeten complementar i exemplificar els diferents continguts de la proposta formativa.