BRÚIXOLA PER

Emprendre

RECURS DIDÀCTIC RD4

Com elaborar el Pla d’empresa

Autoria
Barabara Educació SCCL
Data de publicació
Gener 2017

Breu descripció

Tinc la idea, i ara què? A partir d’aquesta pregunta aquest recurs pretén oferir eines per començar a treballar en la viabilitat del projecte i en la necessitat d’elaborar un Pla d’empresa. Començarem per explicar en què consisteix un Pla d’empresa i per què cal elaborar-lo. Presentarem les diferents parts i algunes eines online i offline existents per crear-lo, per tal que la persona o el col·lectiu de persones puguin triar quin és el model que s’adequa més a les seves necessitats.

Objectius d’aquest recurs

 1. Entendre què és i per a què serveix un Pla d’empresa
 2. Començar a definir el model i l’estratègia de negoci
 3. Conèixer eines i recursos per elaborar un Pla d’empresa

Continguts que es treballen

 1. Què és i per a què serveix un Pla d’empresa
 2. Estructura inicial del Pla d’empresa
 3. Eines i recursos existents per ajudar-nos a elaborar un Pla d’empresa

PROPOSTA DE TREBALL

El Pla d’empresa és un document escrit en el qual s’explica i es detalla el projecte d’una nova empresa, tenint en compte tots els elements rellevants, els recursos necessaris i les accions que cal dur a terme per a la posada en marxa del nou projecte empresarial.

Consulta aquest enllaç (Guia per a l’elaboració del Pla d’empresa) i reflexiona sobre les preguntes següents:

 • Per a què creus que et pot servir elaborar el Pla d’empresa?
 • Quins apartats i quina estructura hauria de tenir el teu Pla?
 • Tens o teniu clars els diferents apartats segons la vostra idea de negoci?
 • Com creus o creieu que s’hauria de redactar i presentar?

A partir d’aquí proposem diferents eines que us poden ajudar en la definició i la concreció del Pla d’empresa. Tria el camí que s’adeqüi més al que estàs buscant.

Online

Et presentem dos recursos interactius per elaborar el teu Pla d’empresa:

PLA D’EMPRESA ONLINE DE BARCELONA ACTIVA
https://pol.barcelonactiva.cat/plan/home.action#

L’accés al Pla d’empresa online és restringit i necessites introduir unes claus d’accés. Per obtenir-les cal assistir a una sessió informativa a Barcelona Activa, on et facilitarem les teves claus i també t’informarem de tots els productes i serveis que t’oferim per ajudar-te a tirar endavant el teu projecte empresarial.

Quan hagis accedit a l’aplicació, trobaràs una plataforma organitzada en els apartats següents:

 • Presentació
 • Màrqueting
 • Producció i qualitat
 • Organització i gestió
 • Juridicofiscal
 • Econòmica i financera
 • Valoració

Cada apartat té diferents subapartats en els quals podràs anar construint el teu Pla d’empresa. També té eines i recursos propis, així que no ho dubtis i remena les pestanyes d’eines, conceptes i pistes, on trobaràs diferents documents, articles, recursos i plantilles que t’ajudaran a continuar construint el teu Pla. Una vegada complimentat podràs descarregar-te el document en Word o PDF.

PORTAL XARXA EMPRÈN. PLA D’EMPRESA ONLINE

http://plaempresa.inicia.gencat.cat/plan/preLogin.jsp

El portal Xarxa Emprèn és un portal on trobaràs eines i recursos per al teu projecte d’emprenedoria. Hi trobaràs articles, manuals i consells que et poden orientar i ajudar a definir diferents aspectes de la teva idea de negoci.

Concretament també hi trobaràs l’apliació Pla d’empresa en línia. Per tal d’accedir a l’aplicació recorda que has d’accedir a l’espai assessora’t, i inscriure’t en qualsevol de les entitats d’assessorament per mitjà del formulari. L’entitat es posarà en contacte amb tu i, mitjançant una primera visita presencial, rebràs les claus i l’assessorament necessari.

Offline

Si el que t’agrada és el format paper, tens diferents opcions per poder orientar- te en la construcció del teu Pla d’empresa. Aquí te n’oferim alguns, esperant que et siguin d’utilitat:

Recomanacions per a la seva aplicació

Es recomana aquest recurs per a persones i col•lectius que comencen a proposar-se l’elaboració d’un Pla d’empresa a partir d’una idea de negoci més o menys identificada. Si es parteix de zero, es recomana utilitzar aquells recursos que poden oferir un acompanyament presencial inicial per començar.

Paraules clau
#PLA D’EMPRESA #RECURSOS ONLINE #RECURSOS OFFLINE
Experiències

Aquest apartat de la maleta inclou sis experiències que permeten visibilitzar iniciatives d’Economia social i solidària i d’Innovació social a Barcelona. Les experiències s’emmarquen en diferents camps d’actuació, de manera que permeten complementar i exemplificar els diferents continguts de la proposta formativa.