Home

Quina és la teva situació pel que fa al teu objectiu professional?

Respon ordenadament a les següents preguntes. D’aquesta manera, seguiràs el procés de reflexió més adient per fixar un nou objectiu professional.

1
Què saps fer bé?
Activitats que se’t donen bé, que les persones del teu entorn valoren i destaquen. Pregunta’ls-ho.
2
Què t'agrada fer?
Quins són els teus interessos, què és allò que et motiva, que t’apassiona? Tingues present que a la feina hi dediquem moltes hores i energia.
3
Com ets?
Quins valors i creences tens? De ben segur que alguns trets de la teva personalitat et defineixen millor com a professional.
Per exemple: Ets una persona creativa? T’agrada l’ordre? Ets de caràcter extravertit?
4
El teu lloc ideal
Amb la resposta a les anteriors preguntes pots trobar llocs de treball que són ideals per al teu perfil, doncs s’alineen amb els teus interessos, les teves competències i els teus coneixements. Fes una primera llista d’aquests llocs de treball.
5
El mercat de treball
Amb aquesta informació caldrà cercar les ofertes que actualment ofereix el mercat de treball. Revisa els perfils que demanen, així com els coneixements, experiència i competències.
6
El teu objectiu
L’objectiu professional és la definició clara i concreta de què vols treballar. Llocs de treball que demana el mercat i que van alineats amb el teu perfil professional, els teus interessos i les teves competències.

Si el teu perfil no s’ajusta al de l’objectiu professional, caldrà posar en marxa un pla per millorar-lo. Aquest desajust pot ser degut a diferències en els teus interessos, competències, coneixements o bé experiència acumulada fins ara.

Investigació del mercat

Si els teus interessos no coincideixen amb allò que demana el mercat, busca alternatives. Planteja’t llocs de treball que poden quadrar parcialment amb els teus interessos, modulant d’aquesta manera el teu objectiu professional. Per exemple: potser el mercat de treball no demana persones expertes en hebreu, però pots trobar oportunitats com a guia de turisme en el barri jueu de la teva ciutat.

Entrenament

Si no tens totes les competències o bé en el nivell en què es demanen, has de saber que es poden entrenar. Conèixer el teu perfil competencial actual i fixar un pla de millora és clau.

Formació

Si no disposes de la formació requerida pel mercat, recorda que tens al teu abast molts recursos formatius. Des de formació reglada a específica o ocupacional. Abans de decidir-te, valora què t’aportarà cadascuna i quines oportunitats professionals poden crear. Algunes formacions incidiran més ràpidament que d’altres en la teva ocupabilitat.

Pràctiques

Si encara no tens l’experiència necessària, un període de pràctiques pot aportar al teu currículum aquest primer entrenament laboral en una nova ocupació. Aprofita per posar en joc les teves competències i aquells coneixements que potser fins al moment es situaven en un pla més teòric. Una altra opció és cercar llocs de treball d’una menor qualificació que et puguin anar proporcionant aquesta primera experiència.

El teu perfil s’ajusta al de l’objectiu professional, però no trobes feina. En aquest cas és aconsellable revisar el teu pla de recerca de feina per tal de trobar possibles errades.

Mercat de treball

Si no trobes ofertes potser és perquè el mercat no les crea i el teu objectiu professional no és realista. En aquest cas, caldrà tornar a fixar un nou objectiu professional. Però abans assegura’t que estàs usant els canals adequats. Segons el sector al qual t’adreces i el teu objectiu hi haurà uns canals més efectius que d’altres.

Canals de recerca

Si trobes poques ofertes pots reforçar els canals. N’hi ha molts: portals d’Internet, borses de treball, empreses intermediàries... I no t’oblidis de l’autocandidatura i la teva xarxa de contactes. Si els combines obtindràs millors resultats. Tingues en compte també que hi ha canals especialitzats en sectors concrets. Si amb tot això no en trobes més, serà un senyal que en el mercat no hi ha molta demanda.

Eines de presentació

Si trobes ofertes, t’hi presentes, però no accedeixes als processos de selecció, has de revisar les teves eines de presentació. És interessant que revisis el teu model de CV i la carta de presentació que envies, doncs és probable que no transmetin una imatge adequada al teu perfil.

Entrenament

Si arribes als processos, però no superes les entrevistes, cal que les entrenis. És el moment en què has de mostrar i explicitar les teves competències, reforçar i enriquir allò que expressa el teu CV i presentar una sòlida candidatura. Preparar-les amb cura i entrenar-les et pot ser de gran utilitat.